Att hålla rent efter husdjuren

hund som stökat ner 

Att husdjur stökar ner är ett faktum man får acceptera som djurägare. Men det finns sätt att både minska ner stöket och gör städningen efter dem lite enklare.

Runt bur och matplats

Oavsett vilken djur man har så är det så gott som omöjligt att det inte blir lite extra stökigt runt dess bur, matplats eller toalett. Det finns dock åtgärder man kan ta sig an. En tyngre matskål kan till exempel göra så att maten sprids mindre om hunden eller katten styr den väldigt då den äter. Att välja en kattoalett med höga kanter eller till och med tak och lucka kan hjälpa om katten sparkar ut mycket kattsand då den går in eller ut.

Även om dessa små trick kan minimera hur snabbt det blir stökigt så råder det fortfarande ingen tvekan om att dessa platser behöver städas betydligt mer ofta än övriga platser i hemmet. Det gäller helt enkelt att städa ofta, gärna varje dag. Ett bra sätt att frigöra en fel av sin ”städtid” är att hyra in en städfirma som kan ta hand om veckostädningen. Detta kan spara många timmar per vecka, speciellt om man har en större lägenhet. Priset varierar precis som arbetstiden beroende på bostadens storlek.

Med hjälp kan man minska ner sitt städarbete runt buren till att endast snabbt sopa upp eventuellt skräp. Dammsugning och golvtorkning kan sedan lämnas till veckostädningen.

Hår

Bland de värsta städproblemen man får med många djur är håret som släpps i hela bostaden. Dessa blir speciellt besvärliga när de får fäste i möbler och virkar in sig i soffan tyg. Den vanligaste lösningen för detta är kanske att dammsuga soffan eller att använda en klädroller. Två minst lika effektiva lösningar som varken låter lika mycket eller använder sig av förbrukningsvaror är att använda sig av gummihandskar eller en fönsterskrapa. Funktionen är med båda redskapen den samma. Gummit greppar tag i håret när man drar det över möbeln eller mattan så att man sedan enkelt kan samla ihop det.

Lär hunden städa själv

Sist men inte minst så föreslår vi att man låter hunden städa själv. Även om man kanske inte kan förvänta sig att chiwawan skall kunna dammsuga golvet så kan man i alla fall träna hunden att själv plocka upp sina leksaker. Allt som behövs förutom hunden och leksakerna är en förvaringskorg, hundgodis och tålamod. Nedan kan ni se ett exempel på hur det kan gå till när hunden städar.