De populäraste hundraserna

Som så mycket annat förändras populariteten av olika hundraser med tiden. Här tar vi en snabb titt på några av de mest populära raserna. Detta är baserat på statistik kring registrerade hundar i Sverige under 2017.

1. Labrador retriever

I toppen på listan hittar vi labrador retrievern med hela 2 654 registrerade hundar. Denna hundras är vanlig som apporteringshund vid jakt av fågel och småvilt, och har varit det sedan 1800-talet, även om den hjälps av betydligt mer avancerad teknologi idag. Rasen är väldigt populär idag tack vare dess vänliga temperament och stora vilja att vara till lags.

2. Tysk schäferhund

Andraplatsen tar den tyska schäferhunden hem med 2 378 registrerade hundar. Rasen kommer från tyska vallhundar och har varit trogna följeslagare till människan sedan urminnes tider. Den tyska schäferhunden har stor anpassningsförmåga och används inom alla möjliga områden i dagens samhälle. Det finns dock även större variation i mentala, hälsomässiga och exteriöra egenskaper inom denna ras än många andra. Till skillnad från vad som ofta sägs är dock inte schäferhunden mer benägen för sjukdomar än de flesta andra raser.

3. Golden retriever

Golden retriever hittar vi på tredje plats och det registrerades 1 996 hundar av denna ras förra året. Som namnet antyder är detta igen en ras som har sitt ursprung som en apporterande hund. Den har dock även gått ifrån sina arbetande rötter och är en populär sällskapshund. De är både följsam och intelligent och skapar starka sociala band med sin familj.

4. Jämthund

Jämthunden avrundar vår lista på fjärde plats med 1 793 registrerade hundar. Denna ras har sitt ursprung som en ren jakthund, speciellt som en älgjägare, och räknas som en av Sveriges nationalraser. Detta är en av de hundraser som inte rekommenderas som bara en sällskapshund på grund av sin starka jaktlust.