Jakthunden – jägarens bästa vän

Om du ska ut och jaga finns det många saker att tänka på för att det ska bli en lyckad jakt. Du behöver ha rätt vapen för att kunna fälla djuret som du planerar att jaga. Du behöver oftast ha ett jaktlag för att du lättare ska kunna fånga ditt byte. Framför allt är det dock en annan medhjälpare som är allra viktigast under jaktens gång – hunden. Det sägs att hunden är människans bästa vän – och det gäller inte minst i skogen. En hund kan hjälpa dig att leta upp ditt jaktbyte och se till att du får bättre möjligheter att fälla djuret.

Träna din hund

För att jakten ska lyckas så bra som möjligt gäller det att ditt och hundens samarbete håller högsta klass. Det innebär träning och åter träning under många timmar. Som tur är kan träning med hund vara en givande aktivitet som stärker ert band och gör att ni lyckas bättre i skogen. En annan aspekt är tillbehör. För att ge hunden de bästa förutsättningarna under jakten finns det vissa accessoarer som gör livet enklare. Du kan till exempel köpa en hundpejl för att veta exakt var hunden befinner sig. På så sätt kan du snabbt närma dig hunden när den markerar för ett djur. Du kan hitta mer tillbehör för hunden på Jakto.se.

 

Olika egenskaper

Olika hundraser är anpassade efter olika former av jakt. En del raser är små, lite ettrigare och betydligt tuffare och passar bra till olika former av grytjakt, det vill säga de jagar det vilt som lever i olika gryt i marken. Här används ofta Tax och olika Terrierraser. Vid fågeljakt är apporterande hundar vanliga. De hämtar den nedskjutna fågeln i vattendrag, skog eller i sjöar då den ofta också är en duktig simmare. Hit räknas raser som våra olika Retrievers, vattenhundar, Setter och Springer spaniel. De är duktiga på att bära bytet till sin matte eller husse och överlämna det utan att skada det ytterligare. Sist men inte minst så har vi drivande jakthundar såsom älghundar som söker upp viltet och via skall sedan driver det mot jägaren. Taxen ingår även i kategorin drivande hundar där, förutom älghundarna, även drever och stövare passar in.

Jakt – och sällskap

Din relation med jakthunden avslutas inte bara för att jakten är över. Oavsett om du har en beagle eller en fågelhund kan du vara säker på att du får många givande stunder i hemmet. En stövare är en utmärkt sällskapshund som ser till att hela familjen får glädje av hunden. Det gör att det är en investering som lönar sig både under jakten liksom i vardagen. Om du har utrymme och tid kan du skaffa flera hundar för att öka glädjen och möjligheten till ännu bättre jaktdagar i skogen.