Pälsvård för katter och hundar

katt_och_hund_78196291

Många husdjursägare är säker väl bekant med fenomenet pälsvård. Till vilken utsträckning djuret sköter detta själv och man som ägare behöver hjälpa till beror på en hel del olika faktorer. Här tittar vi på de två djur som oftare än andra djur kan tjäna på att få lite hjälp med pälsen.

Katter

Katter är i regel väldigt renliga djur och tar väl hand om sin päls. En korthårig frisk katt har egentligen inte behov av någon hjälp med pälsen, men har den till exempel på sig en krage eller varit sjuk ett tag kan det helt klart finnas utrymme för lite hjälp på traven. Långhåriga katter är inte mindre renliga, men de löper större risk för saker som smuts och tovor och det finns flera redskap som kan hjälpa med detta. Det är viktigt att hålla tovorna till ett minimum då de är en perfekt plats för parasiter att slå sig till ro. Att gå igenom pälsen en gång i veckan är en riktigt bra vana att ha.

Hundar

Hundars behov av extra pälsvård beror också på vilken typ av päls de har, men här gör man inte bara distinktionen mellan två olika pälstyper utan fem:

  • Släthårig
  • Korthårig
  • Långhårig
  • Strävhårig
  • Krullhårig

Släthåriga och korthåriga hundar behöver borstas som mest ett par gånger i månaden och badas någon gång om året. Korthåriga har dock lite tjockare päls och kan behöva en karda med längre piggar. Långhåriga hundar bör borstas en gång i veckan eller oftare på områden där de ofta uppstår tovor, och de behöver badas ganska regelbundet. Strävhåriga hundar behöver inte riktigt borstas men man kommer behöva trimma pälsen och de bör också badas ofta. Slutligen fäller krullhåriga hundar praktiskt taget ingen päls alls, men man kommer behöva klippa pälsen flera gånger om året och borstning är väldigt viktigt för att hålla pälsen ren och fri från tovor. Dessa behöver också badas ofta och hjälps mycket av både schampo och balsam. För tips om hur man bäst badar hunden kan man läsa denna artikel.