Husdjur i bilen

De flesta husdjur kommer att behöva ta en biltur någon gång. Vare sig det är när man först hämtar hem dem, behöver besöka veterinären eller kanske till och med följa med på semesterresan, finns det viktiga saker att tänka på när man kör bil med husdjur där bak.

Som djurägare är man skyldig att se till husdjurets bästa, och när det kommer till bilresor är det viktigt att djuren sitter säkert. Detta blir speciellt viktigt för större husdjur som katter och hundar. För hundar är det vanligt att sätta in speciella burar i bagaget, men de får endast användas om passagerare i baksätet kan ge djuret tillsyn under färden.

Burar kommer i olika storlekar för att tillgodose olika raser. Men det är viktigt för djur att de inte bara kan ligga ned utan även stå upp naturligt när de än behöver. Tänk därför på att mäta hur hög och bred buren måste vara för att tillgodose detta behov.

För längre resor är det också viktigt att ha friskt vatten tillgängligt. Både hundar och katter måste få friskt vatten var sjätte timme, och det finns skålar som förhindrar att vatten spills under normala bilfärder. Hundar måste för övrigt även rastas med samma intervall.

Vid stopp är det okej att ha katten eller hunden i stående bil upp till tre timmar. Men om temperaturen inne i bilen överstiger 25 grader får man aldrig lämna ett djur ensam där inne. Värmen stiger snabbt även om man lämnar bilen i skugga och med en glipa i fönstret för ventilation. Både katt och hund lider stor risk för värmeslag under dessa omständigheter, och varje år måste veterinärer behandla djur som råkat ut för detta.

Slutligen är det viktigt att tänka på att man inte ska ta med sjuka eller dräktiga djur på långa bilfärder. Speciellt inte på semesterresor. Om man verkligen inte har något annat alternativ och behöver göra resan måste man kunna överlämna vården av djuret till någon annan.