Rätt mat till hunden

mat_till_hund_264954887

Att välja rätt mat till sin hund kanske inte låter så väldigt svårt. En nybliven hundägare kan nog hamna i tankebanorna att vilket hundfoder som helst fungerar alldeles utmärkt. Men detta är inte riktigt fallet. Och man ska verkligen inte tro att de lika gärna kan äta samma mat som vi gör.

Hundar äter praktiskt taget vad som helst. Detta är något nästan alla hundägare har fått erfara. Och problemet med detta är att det finns många saker en hund inte borde äta. Som hundägare måste man därför inte bara vara noga med vilken mat man serverar till hunden utan även vad som ligger framme och hunden kan tänkas äta upp bara för att.

Det bästa man kan göra är att se till att hunden får en så pass naturligt diet som möjligt. Detta betyder bland annat att det är bra att hålla sig till spannmålsfritt hundfoder. Sedan kan man även behöva tänka på specifika omständigheter. Det finns till exempel foder för hundar med känslig mage, för de som måste gå ned i vikt, dräktiga tikar eller liknande. Man kan även hitta foder riktade till individuella hundraser då de kan ha speciella behov, speciellt renrasiga hundar.

I vissa kretsar är det dock även vanligt att laga hundens mat själv, men det kräver att man verkligen läser på sig och förstår hundens näringsbehov. Håller man exempelvis på mycket med rått kött kommer man behöva vara noga med kvaliteten för att hunden inte ska löpa risken att få salmonella eller någon annan bakterie. I sådan mat kommer man även att behöva tillsätta vitaminer och mineraler i form av till exempel pulver.